Yazar 14:20 Deneme 103

Kusurları ile sevmek

Size küçük bir hikaye anlatmak istiyorum. Küçükken 10-11 yaşlarında içinde küçük öykülerin olduğu bir kitabım vardı.” Kalemden Kalbe İnanç Öyküleri ” (ne hoş isim demiştim) beni o zamanlarda etkileyen bir kitaptı. En az 20 kere okumuşumdur içindekileri… Size içinden aklımda kalan birini hatırladığım kadarıyla anlatmak istiyorum.

Çok eski zamanlarda mağarada yaşayan bir kız yaşarmış… Hikaye bu ya ona ilk görüşte aşık olan bir çocuk varmış… Her gün kıza olan aşkından görmeye gidermiş… Bu durum aylar kim bilir belki yıllar sürmüş. Sonra bir gün çocuk kıza senin bir gözün kör müydü? demiş… Kız o gün, çocuğa yarın gelme. Bundan sonra hiç gelme demiş… Çocuk aşık, dinlememiş kızı… Ertesi gün yine kızı görmeye gidecekken boğularak can vermiş… Meğer bu zamana kadar, aşkından kör olmuş bu aşık bir nehrin üstünden geçiyormuş…Ee dostlarım aşk bu kusur kabul eder mi? etmemiş..

Bu hikaye de ne ? Ne anlattın şimdi? dediğinizi duyar gibiyim.

Ne kadar kabul etmesek de bu hikayede olduğu gibi… Kusurları görmezden gelmek ya da kusursuz kabul etmek, başımızı nehrin sularında olmasa da sorun ve derin düşünceler havuzunda boğulurken bulabiliriz. Çünkü insanları sadece var oldukları ya da yapabildikleri için sevmek yerine kendi mana vermelerimiz ile seviyoruz. Bunu karşılayamadıklarında ise ben seni yanlış tanımışım diyoruz…Ya da hiç tanıyamamışım…

Evet dostlarım, biz insanlar yapılan ve yapılacak hataları görmezden gelemeyiz. Ama bunlara olan tepkilerimiz, hayal kırıklığı oluyorsa fazla anlam yüklemek hastalığımızdan oluyor.

Hikayeye gelecek olursak. benim için bu hikayenin yorumu. Birini kusurlarını görmeyecek kadar çok sevmek suyun üzerinde yürütür. Ama insan bu ya öğrenmeye gelmiş olduğu bu dünya, kusurlar olduğunu da öğretir. Bu benim sevgimi eksiltmez, demenin yanılmasını suda boğulurken anlarsın. İnsanı sevmek. gülüşünü , var olmasını. hayat ile yaptığı mücadeleyi yada nehrin var olduğunu bilip, kayık yapmayı düşünecek kadar sevmektir belki… Akıllı olarak sevmek. Tek bir kalp ile değil bütün duygular ile sevmek..

Başka anlamlar yüklemeden… Kusurları ile sevmektir.

Close