Yazar 14:50 Spor 102

Molalardan Tarih Yazmaya Uzanan Bir Hikaye

Birinci Dünya Savaşı’nda erkeklerin askere gitmesinden dolayı önceden kadınlara kapalı olan birçok alanın kapıları açılmıştı. Bu açılan kapılardan biri de futboldu. Taşrada hızla yayılan kadın futbolu, hemen hemen her köyde oynanmaya başlamıştı. Aralarında bir fabrikanın işçilerinden oluşan Dick Kerr’in Hanımları adlı takımla birlikte, kadın futbolunun tarihçesi yazılmaya başlamıştı.

Dick Kerr’in Hanımları

Mola gibi fırsatlarda fabrikanın avlusunda toplanan kadınların futbol oynaması, üretimin ve verimliliğin artması için bir hayli destekleniyordu. Onların büyük destekçisi olan, fabrikanın da ofis yöneticisi Alfred Frankland, fabrikadaki penceresinden bahçedeki kadınların maçlarını izlemiş ve başka bir bayan takımına karşı yardım maçı düzenlemek için iş müdüründen izin istemiştir.

Bu izni alan Alfred Frankland, birçok maç düzenlemiş ve ekibi güçlendirme görevini üstlenmişti. Bu görevi, rakip takımların en güçlü oyuncularını kendi takımında oynamaları için tekliflerde bulunarak başarmaya çalışmıştır. Böylelikle Alfred, belki kendisinin bile tahmin edemeyeceği bir başarı olan, tüm zamanların en iyi kadın futbolu takımını, inşa etmeye başlamıştı. (Toplamda 828 maç oynayan Dick Kerr’in Hanımları, sadece 24 maç kaybetti ve 46 kez berabere kalmıştır. )

Bulunduğu bölgede bilinirliliğini artıran Dick Kerr’in Hanımları, 1917’de rakip tanımadığını daha da çok belirtecek olan, askerlik görevinde olmayan erkek işçilerle maç yaptı ve sahadan galip ayrıldı. Bununla daha da ünlenen kadın işçiler, on binlerce seyirci önünde, savaşta yaralanan ve muhtaç ailelere destek için maçlara çıktı.

Tarihler 1921’i gösterdiğindeyse bu yükseliş, İngiltere Futbol Federasyonu tarafından alınan kararda, futbolun kadınların anatomik yapılarına göre olmadığını ve bu oyunun, doğurganlığa zarar verdiği gerekçesiyle kadın futbolunu yasaklamıştır. Bu karara rağmen durmayan Dick Kerr’in Hanımları, 1922’de kadın futbolu ile tanışmayan Amerika’ya turneye çıkarak, kadın futbolunun erkeklerle maç yaparak yayılmasını sağladılar.

İlerleyen süreçte isim değiştiren bu takım, kadın futbolunun neredeyse her bölgeye yayılmasını sağlamasının yanı sıra ordu ve ülkesine de büyük katkılar sağlamışlardır. Tarihte şapkalı kadınların bulunduğu futbol takımı olarak anılan bu takımın, İngiliz Futbol Onur Listesi’nde de yer alan sporcularının olduğu bilinmektedir.

Close