Yazar 17:52 İnceleme 104

Yarım Kalan Hikayeler : The Lost Daughter Film incelemesi

The Lost Daughter 2021

2021 Yapımı The Lost Daughter filmi bizlere temelde tek başına tatile çıkan Leda adlı bir akademisyenin Nina adlı genç bir kız annesiyle tanışmasının ardından kendi geçmişiyle yüzleşmeye çalıştığı bir içsel yolculuk hikayesini anlatmaktadır.(Sinemalar.com)

IMDB Puanı:6.7/10

Öncelikle The Lost Daughter filmi bizlere Leda adlı bir akademisyenin içsel yolculuk hikayesini aksiyondan uzak ve durağan bir şekilde anlatıyor bundan dolayı filmi izlerken sıkılma olasılığınız son derece yüksek ne yazık ki, fakat film bu durağanlığı kaliteli oyunculuklar ve güzel bir önermeyle taçlandırarak bütün açıklarını kapatmayı başarıyor. Şimdi dilerseniz filmin bütün bu detaylarını bir önceki incelemelerde olduğu gibi filmin pozitif ve negatif yönlerini ele alarak konuşmaya devam edebiliriz.

Uyarı: The Lost Daughter filmi incelemenin pozitif ve negatif yönleri başlıklı kısımlardan itibaren spoilerlı (Sürpriz bozan) bir şekilde ele alınmaya çalışılacaktır !!

Filmin Pozitif Yönleri Sizlere Filmi pozitif anlamda yukarılara taşımakta olan en büyük detaylardan birinin filmdeki oyunculuklar olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Tamam bu oyunculuklar filmin bütün açıklarını kapatabilecek kadar yeterli ve iyi düzeyde performanslara sahip değil, fakat Olivia Colman ve Dakota Johnson gibi temiz performanslar sergileyen yıldızlar sayesinde film bizlere son derece doğal ve göze batmayan sahneler sunarak bizleri oyunculuk anlamında tatmin etmeyi başarıyor. Filmin diğer pozitif yönlerinden biri ‘’yarım kalan hikayeler’’ şeklindeki önermesidir. Film bu önermeyi bizlere genellikle Olivia Colman’ın canlandırdığı akademisyen Lena’nın gençlik dönemlerini anlatan flashback sahneleri ve oyuncak bebek üzerinden metaforlaştırarak aktarmaya çalışıyor.

1.İmrenilen anne-kız ilişkisi ve Foreshadowing

Yönetmen Maggie Gyllenhalbu sahne üzerinden bizlere’’İmrenilen anne-kız ilişkisi olgusunu ve Foreshadowing(Önceden ima etme) durumlarını göstermeye çalışmaktadır. Bu Sahnedeki‘’İmrenilen anne-kız ilişkisi ve Foreshadowing durumları’’ bizlere sahnedeki oyunculuk performansları ve birçok filmde karakter ilişkilerini göstermek için kullanılan Master Shot çekim tekniği üzerinden aktarılmaktadır.

2.Bebek ve Geçmiş Travmalar

Yönetmen Maggie Gyllenhal bu sahnede bizlere film boyunca önemli bir sembol olarak kullanılacak olan oyuncak bebeği ve bu bebek üzerinden oluşturulmaya çalışılan geçmiş travmalar olgusunu göstermektedir. Bu sahnedeki olgular oyunculuk performansları ve Close-Up Shot çekim tekniği üzerinden bizlere göstermektedir.

3. İyileştirilmeye Çalışılan Travmalar

Bu Sahnede akademisyen ana karakterimiz Leda’nın Oyuncak bebeği Nina’nın kızından çalışını ve onu saklayışını görmekteyiz. Yönetmen Maggie Gyllenhal bu sahne üzerinden bizlere ‘’İyileştirilmeye Çalışılan Travmalar’’ olgusunu göstermeye çalışmaktadır. Bu Sahnede yer almakta olan olgu bizlere Olivia Colman’ın oldukça iyi bir şekilde sergilemekte olduğu oyunculuk performansı ve Medium Shot Çekim tekniği üzerinden aktarılmaya çalışılmaktadır.

4.Değişen Aile Düzeni

Bu Sahnede akademisyen ana karakterimiz Leda’ya evi terk etmemesi için yalvaran Joe karakterini görmekteyiz. Fakat bu sahnedeki ‘’Değişen Aile Düzeni’’ durumu Kramer Kramer’a Karşı filminden oldukça farklı bir şekilde ele alınmaktadır.(Ryan ve Kellner 2016:228) Joe Ted karakterinin aksine bu sorumluluğu artık üstlenmek istememektedir ve bundan dolayı Leda’yı çocukları annesine(Leda’nın annesi) bırakmakla tehdit etmektedir. Yönetmen Maggie Gyllenhal bu sahnedeki ‘’Değişen Aile Düzeni’’ durumunu bizlere sahnedeki oyunculuklar ve Medium Close Up Shot çekim tekniğini kullanarak anlatmaya çalışmaktadır.

5.İyileşen Travmalar

Filmin Son Kısımlarında yer almakta olan bu sahnede akademisyen ana karakterimiz Leda’nın arabasıyla kaza yapıp uyandıktan sonra kızlarıyla konuşmasını ve bu konuşmadan sonra travmalarını iyileştirmeye başladığını görmekteyiz. Buna ek olarak Yönetmen Maggie Gyllenhal bu sahne üzerinden bizlere filmin en büyük önermesi olarak da sunmaya çalıştığı ‘’Yarım Kalan Hikayelerimiz ancak sorunlarımızın üstüne gitmeye çalıştığımızda tamamlanabilir’’ önermesiyle beraber Leda Karakterimizin karakter gelişimini çok güzel bir şekilde tamamlamasını sağlayarak filmi gayet iyi bir şekilde noktalamayı başarıyor. Yönetmen Bu sahnedeki durumları bizlere Olivia Colman’ın harikulade performansı ve Medium Close Up Shot çekim tekniğini kullanarak aktarmaktadır.

Filmin Pozitif Yönleri genel olarak bu şekildeydi şimdi dilerseniz Filmin Negatif Yönlerine de değinerek incelememize devam edelim.

Filmin Negatif Yönleri

Filmde takıldığım noktalar doğruyu söylemek gerekirse oldukça az tıpkı daha önce incelemesini yapmaya çalıştığım filmlerde olduğu gibi şimdi dilerseniz kısaca onlara bir göz atalım. Filmde gözüme batan en net detaylardan biri ‘’Değişen Aile düzeni’’ durumunu bizlere aktaran sahnedeki müzik kullanımı oldu. Bu Sahnedeki müzik kullanımı üzerinden her ne kadar güzel bir nostalji ve dram atmosferi oluşturulmaya çalışılsa da maalesef sahne boyunca çalınmakta olan müziğin sahnedeki seslerle uyumsuzluğundan dolayı bu sahne de çalan müzik filmin kalitesinin düşmesine neden oluyor ve kurunun yanında yaş da yanıyor ne yazık ki son olarak filmde az da olsa takıldığım noktalardan biri de filmin aksiyondan uzak ve durağan havası oldu tamam The Lost Daughter filmi her ne kadar sadece dram türünde bir hikayeye sahip olan bir film olsa da maalesef kaybolan bebek üzerinden bizlere ‘’İyileştirilmeye Çalışılan Travmalar ve Değişen Aile Düzeni’’ dışındaki çatışmaların durağanlığı ve bu durağan durumdan dolayı filmdeki bir çok sahnenin bizlere sanki sürekli yarım bırakılmış anlatımlara sahip olduğu havası vermektedir. Filmde takıldığım noktalar kısaca bu şekildeydi Fakat The Lost Daughter filmi bizlere ‘’ Yarım Kalan Hikayelerimiz ancak sorunlarımızın üstüne gitmeye çalıştığımızda tamamlanabilir’’ şeklindeki önermesi sayesinde bütün açıklarını kapatarak bizlere keyifle izlenebilecek bir hikaye sunmayı başarıyor.

Puanım:6.9 /10

KAYNAKÇA

Film

Robert Benton (Yönetmen/Senaryo Yazarı)  (1979)  Kramer vs Kramer(Film) (U.S):Columbia Pictures

Maggie Gyllenhal (Yönetmen/Senaryo Yazarı)  (2021)  The Lost Daughter(Film) (U.S):Netflix 

Birden çok baskısı olan kitap

Michael Ryan , Douglas Kellner (2016) Politik Kamera .Elif Özsayar(Çev)

İstanbul: Ayrıntı Yayınları

Tanıtım Yazıları

The Lost Daughter(2021 ,17 Aralık) The Lost Daughter filmi konu yazısı sinemalar.com

https://www.sinemalar.com/film/268710/the-lost-daughter

Fotoğraflar

https://www.hdfilmcehennemi2.co/the-lost-daughter-izle.html

Maggie Gyllenhal (Yönetmen/Senaryo Yazarı)  (2021)  The Lost Daughter(Film) (U.S):Netflix  

hdfilmcehhennemi2.co

Close