Yazar 21:03 İnceleme 104 • One Comment

Vicdan Yüklü bir Muğlaklık Bombası: Oppenheimer Film İncelemesi

2023 Yapımı Oppenheimer filmi Amerikalı bilim insanı Julius Robert Oppenheimer’ın yaşamını ve İkinci Dünya Savaşı esnasında Japonya’ya karşı kullanılmış olan atom bombasının hayata geçirilmesindeki rolünü anlatmaktadır.

(Sinemalar.com) IMDB PUANI: 8.8/10

Oppenheimer 2023

2023 Yapımı Oppenheimer filmi, ünlü fizikçi Joseph Oppenheimer’ın atom bombasının yapım sürecindeki önemini ve hayat hikayesini, yönetmen Christopher Nolan bizlere daha önceki filmlerinde olduğu gibi karışık ve ters bir zaman akışı ve bol diyaloglu sahneler üzerinden anlatmaya çalışıyor olsa da film içindeki kaliteli insert görüntüler, ses efektleri ve sunduğu güzel önermesi sayesinde kaliteli bir yapım olduğunu kanıtlamayı başarıyor.

Uyarı: Oppenheimer filmi pozitif ve negatif yönler başlıklı kısımlardan itibaren spoiler verilmiş bir şekilde ele alınmaya çalışılacaktır!

Filmin Pozitif Yönleri

1.Strauss Sahneleri

Aec ( Amerikan Atom Enerjisi Komisyonu) başkanı Lewis Strauss sahneleri her ne kadar bol diyalog kulanımından ötürü filmin en durağan sahneleri olarak yapımın ilgi çekiciliğini zedeliyor gibi gözükse de Lewis Strauss’un son derece gri bir karakter olduğunu göstermek adına kullanılan siyah beyaz çekim tekniği, ünlü aktör Robert Downey Jr’ın dengeli ama kaliteli oyunculuğuyla beraber kullanıldığında, ortaya durağan ama son derece iyi bir sahne çıkmasını sağlıyor.

(Özellikle filmin sonlarına doğru Lewis Strauss’un Oppenheimer’ın aleyhinde çalışmakta olduğunu öğrendiğimizde bu sahneler daha anlamlı bir hale geliyor.)

2. Zafer Konuşması Sahnesi

Filmin en önemli ve belki de en kaliteli sahnelerinden biri ana karakterimiz Robert Oppenheimer’ın Japonya’ya karşı kazanılan başarının ardından yaptığı zafer konuşması sahnesidir. Bu konuşma sahnesinde hem yönetmen hem de film ekibi (özellikle görüntü ve ses ekibinin) sesi ve imgeleri birleştirerek bizleri tedirgin etmeyi ve şaşırtmayı başarıyor. (Cortex Videos) Bu sahnede yönetmen Christopher Nolan, ışık ve ses gibi sinematografik ögeleri başrol Cillian Murphy’nin kaliteli oyunculuğuyla beraber güzel bir şekilde kullanmayı başararak seyirciye kaliteli ve hafızalardan kolay kolay silinemeyecek bir sahne sunarak yapımın değerini kalıcı hale getiriyor.

Önemli Detaylar ve Ek Sahneler

Değinmek istediğim önemli sahnelerden biri de Oppenheimer’ın trende meslektaşı İsidor Rabiy ile konuşmakta olduğu sahnedir. Bu sahne her ne kadar durağan ve biraz gereksiz gibi gözükse de sahne içerisinde bahsedilmekte olan Almanya’daki Fizikçilerin
çoğunun Yahudi olması ve İsidor karakterinin Oppenheimer’a zorla bir şeyler yedirmeye çalışması gibi durumlar ve diyaloglar bizlere, hem ana karakterimiz Oppenheimer’ın psikolojisiyle alakalı güzel detaylar veriyor. Yahudi asıllı fizikçilerin neden Amerika’da bulunmak zorunda olduğunu anlatarak o dönemde yaşamış olan yahudiler ve izleyiciler arasındaki duygusal bağın kuvvetlenmesine ve tarihsel zeminin sağlamlaştırılmasına katkı sunmayı başarıyor.

Değinmek istediğim bir diğer önemli sahne Oppenheimer’ın Jean Tatlock karakteri öldükten sonra eşiyle tartıştığı sahnedir. Bu sahne her ne kadar gereksiz bir konu işliyor gibi gözükse de Oppenheimer’ın Jean Tatlock karakterinin öldüğünü öğrendikten sonra yaşadığı vicdan azabı ve karısının her ne yapmış olursa olsun onu işine devam etmesi konusunda desteklemesi hem Oppenheimer’ın eşiyle olan ilişki durumunu anlamımıza katkı sağlıyor hem de Oppenheimer karakterinin kişilik özelliklerini ve atom bombası yapımına dair olan motivasyonunu bizlere aktararak, hikaye akışının genel olarak daha kaliteli ve daha az sorunlu bir biçimde ilerlemesine destek olan sahnelerden biri haline geliyor. Bu açıdan önemli bir sahne olduğu kanaatindeyim. Ayrıca filmdeki oyunculukların, ses miksajının ve sinematografinin (özellikle insert patlama ve uzay görüntülerinin) oldukça kaliteli olduğunu düşünüyorum. Filmin pozitif yönleri genel olarak bu şekilde yapımın içerisinde yer almaktadır.

Filmin Negatif Yönleri

2023 yapımı Oppenheimer filminin negatif yönlerinin çok fazla olmadığı kanaatindeyim. Yine de göz ardı edilemeyecek kadar da az değiller. İlk olarak değinmek istediğim nokta, filmdeki aşırı diyalog kullanımı.

Bu diyalog kullanımları her ne kadar hikâyeyi ilerletmek açısından faydalı oluyor gibi gözükse de maalesef yapımın ilgi çekiciliğinin azalmasına ve seyircinin kafasının karışmasına sebebiyet veren etkenlerden biri oluyor ne yazık ki. Bunun akabinde değinmek istediğim önemli ve benzer bir sorun içermekte olan olumsuzluklardan biri ise Oppenheimer karakterinin güvenlik onayı almaya ve vatan haini olmadığını kanıtlamaya çalıştığı kısımlardır.

Bu sahneler her ne kadar ana karakterimizin atom bombasının yapımından sonra yaşadığı psikolojik sorunları anlamamız açısından ve yapımın sonlarına doğru seyirciyi şaşırtarak hikayenin güzel bir şekilde bağlanmasına destek olmuş olsa da (Strauss karakterinin Oppenheimer’ın aleyhinde çalışmakta olduğunu öğrendiğimiz kısımlar) aşırı diyalog ve ters zaman akışından dolayı ( bir önceki filmlerde hoşuma gitse de bu sefer filmi takip etmeyi zorlaştırıyor) yapımın ilgi çekiciliğini ve kalitesini azaltan etmenlerden biri haline geliyor ne yazık ki.

Son olarak değinmek istediğim bir diğer nokta ise Amerikan Başkanı Henry Truman ve ünlü fizikçi Albert Einstein’ın makyajları. Her ne kadar bu sahnelerde aktörler tarafından yapılan canlandırmalar iyi ve dengeli bir şekilde filmin içerisinde yer almış olsa da yapılan iki makyajda maalesef bu iki insanın asıl yüzlerinden alakasız bir şekilde tasarlanmış. Fakat yapım içerisinde yer almakta olan bu sıkıntılara rağmen Oppenheimer filmi kaliteli sinematografisi, oyunculukları, ses kurgusu ‘’ Her ne iş yaparsak yapalım vicdanımız rahat değilse, içimizdeki muğlak olma durumu hiçbir zaman düzelmeyecektir’’ şeklinde sunduğu önermeyi içeren hikayesiyle beraber ne kadar iyi bir film olduğunu bizlere kanıtlamayı başarıyor.

Puanım: 8.5/10

Kaynakça

Film

Christopher Nolan (Yönetmen/ Senaryo Yazarı) 2023 Oppenheimer (film) (U.S, U.K): Universal Picture , Syncopy Incoprated

Tanıtım Yazıları

Oppenheimer (2023, 21 Temmuz) Oppenheimer filmi kısa konu yazısı Sinemalar.com

https://www.sinemalar.com/film/274498/oppenheimer

Elektronik Adresten Yararlanılan Kaynak

Oppenheimer (20523) – The Perfect Scene in Oppenheimer (video) (2023). Erişim Adresi (26 Temmuz 2023): https://www.youtube.com/watch?v=QWNlahEAugg

Fotoğraflar

https://www.imdb.com/title/tt15398776/mediaviewer/rm2670601217/

Christopher Nolan (Yönetmen/ Senaryo Yazarı) 2023 Oppenheimer (film) (U.S , U.K): Universal Picture , Syncopy Incoprated

İmdb.com

Close