Yazar 20:58 Spor 102

GERÇEK YARALAR : UEFA RAPORU

UEFA’nın geliştirdiği Saygı Programı, saha içerisinde yaşanan olaylara çevrimiçi verilen tepkileri araştırmak ve yetkililer, antrenörler, sporcular ve hakemleri korumak için farkındalık yaratmayı amaçlayan bir programdır.

UEFA Kadınlar Euro 2022 ile başlayan bu program, X (eski adıyla Twitter), Meta Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları ile iş birliği yapmaktadır. Bu iş birliği, paylaşımlara erişimi kolaylaştırmakta, aynı zamanda zararlı veya uygunsuz içerikleri silme ve bu içerikleri paylaşan kullanıcılara gerekli uyarıları gönderme konusunda da etkili olmayı amaçlamaktadır.

Ayrıca konu ile ilgili Uefa’nın sitesinde şöyle bir video paylaşılmış.

Sosyal medyada paylaşılanların sporcuların hafızasından çıkmadığını ve onları ciddi bir şekilde etkilediğini bu videoda güzel bir şekilde vurgulayan Uefa, Euro 2024 grup aşamalarında yapılan paylaşımlarla ilgili verileri paylaştı.

Euro 2024 Çevrimiçi Olumsuz Paylaşımlar Verisi

Grup aşamalarında en çok olumsuz paylaşım yapılan takımlar ; Belçika, Hırvatistan, Ukrayna ve Hollanda.

Bu aşamada toplamda 4656 gönderi yetkililer tarafından incelenecek olarak işaretlenmiş. Bu gönderilerin büyük bir çoğunluğu (4070) bireysel hesaplardan paylaşılmış. Yetkililerin bildirdiği bu paylaşımlar, ortalama olarak 75 dakika sonra kaldırılmış.

Yukarıda paylaşılan grafikte görüldüğü gibi en çok çevrimiçi şiddet sporculara yapılmış. Sporcuların yanında hakemler, takımlar ve antrenörler için de olumsuz paylaşımlar yapılmış.

Yapılan paylaşımların yukarıdaki grafikte de belirtildiği gibi %94’ü nefret söylemi, %4.5 ırkçılık ve %1.5 homofobi ile ilgili olmuş.

Bu paylaşımları ülkelerin yetkilileriyle paylaştığını belirten Uefa, talep edildiği takdirde polisler tarafından işlemler için de yardımcı olabileceğini eklemiş.

Bu verilerin devamı turnuva sonunda paylaşılacak ve orada daha net her şey belli olacaktır. Ayrıca bu tarz şiddet içeren paylaşımlara denk gelirseniz Uefa’ya iletebilir ve yetkililere yardımcı olabilirsiniz.

Proje, amaç olarak gerçekten de güzel bir proje. İstatistiklere bakılırsa verimlilik açısından şu anda çok fazla işe yarar bir şekilde ilerlemiyor. Bu durum, duyurulma şekli ve sporcuların bu projeye desteklerini resmi olarak pek açıklamadıklarından olabilir. Ayrıca sporcuların çoğu da sosyal medyayı kendileri kullanmadığından, böyle bir paylaşım yapmamışlar da olabilir.

Ayrıca, yıllardır sosyal medyadan müsabakalarla ilgili istediği şekilde paylaşım yapan insanların aniden bu değişime ayak uydurması açıkçası zor. Fakat gelecek neslin spora bakış açısını oldukça yüksek oranda etkileyen sosyal medya platformlarının, böyle kontrol edilmesi, ilerleyen yıllar için oldukça faydalı olacaktır. Keşke böyle bir uygulamaya gerek duyulmasaydı tabi ki ama maalesef ki şartlar bu programı ortaya çıkarmış.

Son olarak bizler de saha içi, çevrimiçi ve fiziksel dilin daha olumlu ve destekleyici olmasını destekliyoruz.

Grafikler ve veriler için : https://www.uefa.com/euro2024/news/028f-1b431b7d7f64-78c7bb36f713-1000–tackling-online-abuse-at-uefa-euro-2024-first-insights-f/

Close