Yazar 13:51 Deneme 103 • One Comment

fikir korkutur

Hiçbir şeyi düşünmemek, bir konu hakkında fikir sahibi olmamak yaşamanın en kolay yoludur. Ama insanı içsel bir yok olmaya götürür. Düşünmeyen, üretmeyen insan için dünya bir çölden farksızdır. Taş ve toprağın kainata sağladığı yarar, düşünmeyen insandan daha fazladır. Aristo insan için düşünen bir hayvandır demiştir. Düşünmek, üretmek, hayal kurmak , hedef belirlemek gibi konuların ilk aşamasıdır.

Çok düşünmekten bahsetmiyorum. Seni iyileştiren, farkındalık kazandıran, hayatın amacını bulmanı sağlayacak olan o fikir ve düşünceyi bulmaktan bahsediyorum. Ve eğer düşünmeyi sadece akılla yapmayı planlıyorsak 1-0 yenik başladık. İnsan sadece aklıyla değil, kalbiyle, duygularıyla hatta ruhu ile düşünen bir varlıktır. Düşünmek bizi diğer canlılardan ayıran özelliktir. Kainat ile ruhsal bağ kurmamızı sağlayacaktır. Doğru hedeflere pes etmeden, devam etme sebebini düşünerek bulacaktır.

Kendine bir dava edinecek, sorgulayacak, her söylenene kulak asmayacaktır, Doğru yanlış arasındaki farkı anlayacak, benden adam olmaz zaten ümitsizliğine düşmeyecektir. Kalkacak kendi fikrini ortaya koyacak ve tekrar varoluşun tadına varacaktır. Söz sahibi olmak, gülle gülistanla gelmeyecektir. Her fikrin savunucusu olduğu gibi, onu yok etmek için gelecek olanlar da olacak. Onları dinleyecek, niyetlerini anlayacak düşünen insan. Faydalı ise, sevmediği insan bile olsa kendine yararlı olanı alacak ki gelişebilsin.

İnsanı değil, fikri alacak karşısına. Bu fikir savaşı olacak. Kötü olan, kadın ve erkek belki insan bile olmayacak, fikir olacak. Bakın tarihe, öldürülen ve suikast düzenlenen insanların, olağanüstü güçleri yoktu, İnsanlığı değiştirecek fikirleri vardı. Fikirleri ile mücadele edemeyen insanlar, söyleyeni ortadan kaldırmak istediler.

Bakınız Malcolm X, hayatını okuduğunuzda, yanlıştan doğruya giden bir fikir mücadelesini göreceksiniz. Bu mücadele, tam doğruyu bulduğunu sandığında bile devam eden bir mücadeledir. Doğru yapan insanlar değişebilirler, ama doğru fikir bir yerlerde onu bulmamızı bekliyor olabilir. Körü körüne savunmak, düşünmeyi bırakmakla eşdeğerdir. Bakınız Peygamberimiz (asm) , o zamanlar arap yarımadasında bir şiirle savaş bitirilirmiş. Abdullah’ın yetiminin bedeni değildi, onları korkutan. Fikirlerini , sözlerini daha doğrusu Allah kelamını, tabii olarak alt edememişlerdi. Fikir savaşı veremedikleri yerde, insan gücü kullanmışlar. Fikri dosdoğru savunanları oldukça, aciz insana galip gelmiş.

Bir yerde gürültü, savaş ya da ölüm varsa insanlar, düşünmeyi bir kenara atmış yok etmeyi hedefliyordur. Bazen bir fikri bazen o fikri dile getiren insanı.

Close